Zending en Evangelisatie

Zending en evangelisatie onder één kopje. Daar is voor gekozen omdat het allebei gaat over één ding: mensen vertellen over God en wat Zijn Zoon Jezus Christus betekent voor de wereld dichtbij en ver weg.

Peru

De zendingscommissie van de gemeente houdt de gemeenteleden op de hoogte van de contacten die er zijn met christelijke scholen in Peru. Het aantal leerlingen op de school ‘Elim’ in Lima stijgt nog steeds. Jannet Smelt en Gerrit Jansen vormen samen het nieuwe bestuur van PCOB(Protestant christelijk onderwijs Peru).

Een ander contact is ds.Peter Kleinbloesem. Hij geeft les aan het seminarie in Lima en geeft de goede boodschap door in de sloppenwijk Manchay. Hier wonen meer dan 70.000 mensen in grote armoede. Een van de bewoonsters van die wijk heeft haar zeer eenvoudige woning opengesteld voor Bijbelstudie avonden. Wat een vreugde dat het Evangelie ook daar ingang vindt en mensen hoop geeft en deuren opent.

Als deelgenotengemeente zijn we ook betrokken bij het werk van fam. Geluk in Peru:

Interview met fam Geluk uit het Zondagsblad:

Heb lef en wees ondernemend!Ook als gemeente”

Ze waren met verlof in Nederland en hebben inmiddels hun zendingswerk in Peru weer hervat. Gelukkig was er op de valreep nog even tijd voor het Zondagsblad. In het prachtige dorpje Giessenburg ontmoeten we zendeling Matthijs Geluk.(DOOR ELLEN TER AVEST,WIERDEN)

Het jonge gezin Geluk – Matthijs(34), Rosa (29) en vier kinderen- heeft het tijdens de verlofperiode maar druk. Ze bezoeken de gemeenten die hen ondersteunen,acht stuks in totaal. Ze leggen familiebezoekjes af.En ze hebben afspraken bij hun opdrachtgever, de Gereformeerde Zendingsbond te Driebergen. Maar tijd voor een interview kan er nog wel even af.

Matthijs Geluk Als tiende in een gezin van twaalf kinderen wordt Matthijs (34)geboren in Gorinchem, waar hij een fijne jeugd heeft. Hij groeit op in de Gereformeerde Gemeente. Na het VWO schrijft hij zich in voor een rechtenstudie. “Een van mijn broers besloot op wereldreis te gaan. Ik wist eigenlijk niet goed wat ik wilde en besloot met hem mee te gaan, dus schreef ik me weer uit. We gingen naar Nicaragua om te helpen met bouwprojecten. Ik kwam vers van het VWO en kon eigenlijk niks met m’n handen”, lacht Matthijs. “Ik heb in die tijd veel geleerd en nagedacht over het leven. Wil ik carrière maken of wil ik mensen helpen? Vervolgens heb ik de keuze gemaakt om theologie te gaan studeren in Utrecht. Ik sloot me aan bij een kerk in De Bilt, waar de vader van Rosa destijds predikant was(de uit Almelo afkomstige Leo Smelt, red.). De vonk sloeg over en een aantal jaar later zijn we getrouwd en in Nieuwegein gaan wonen.”

Liefde voor zending In 2013 studeerde Matthijs af en begon het buitenland te kriebelen. “De liefde voor zendingswerk zit in de familie”, vertelt Matthijs. “Drie van mijn zussen zijn ook uitgezonden geweest. Het is vast een reactie op onze jeugd, toen kwamen we het land niet uit, haha!”Rosa is in Peru geboren. Ze werd op haar derde geadopteerd door de familie Smelt, die daar toen als zendelingen werkten en groeide op in Nederland. Geen wonder dat Latijns-Amerika trok. Matthijs: “Ik was natuurlijk ook al eens in Nicaragua geweest. We zijn in gesprek gegaan met de Gereformeerde Zendingsbond. Na een jaar kwam er een prachtige kans voorbij. We konden uitgezonden worden naar Peru, naar Chiclayo, een stad van ongeveer één miljoen inwoners.”

Missie in Peru Samen met hun kinderen vertrekken Rosa en Matthijs in 2016 naar Chiclayo. Matthijs is inmiddels officieel bevestigd als predikant en gaat in Peru aan de slag als ‘trainer of toeruster’. “Eigenlijk heb ik drie kerntaken”, licht hij toe. “Ik adviseer het landelijke bestuur van de Presbyteriaanse kerk. Ik werk aan een nieuwe classis in de kustregio van Peru. En ik ben actief in de gemeente. In Chiclayo bestaat al een gemeente in een buitenwijk. Samen met de predikant van deze kerk, zijn we ook actief geworden in het centrum van de stad. We richten ons vooral op jongeren en studenten. We zijn gewoon begonnen met Bijbelstudies en nu houden we op zondagen ook een kerkdienst bij ons thuis, in een lokaal in de achtertuin. Inmiddels hebben we zo’n dertig gemeenteleden.”

 Vrouwen Rosa heeft binnen de gemeente een vrouwengroep opgericht. “In Peru zit het in de cultuur dat mannen en vrouwen apart van elkaar dingen ondernemen. De ene keer gaan ze inhoudelijk met elkaar aan de slag en doen ze aan Bijbelstudie, de andere keer doen ze iets creatiefs. Rosa merkt ook dat vrouwen hier makkelijker praten als er geen mannen bij zijn.”

Smartphone Matthijs en Rosa spreken beiden Spaans. “De communicatie met de bevolking gaat best makkelijk”, vertelt Matthijs. “En niet te vergeten, iedereen heeft daar een smartphone. Ze hebben in Latijns-Amerika tien stappen overgeslagen qua digitalisering;zij gingen van niks naar een smartphone. Dus uiteraard communiceren we ook via een Whatsapp-groepsapp. We delen gebedspunten met elkaar of doen eens een praktische mededeling. Ideaal.”

Lef “Onze gemeente is nog flink in opbouw. We willen het netwerk laten groeien en proberen de kerk onafhankelijk van zendingsgeld te maken. Onze visie is dat je missionair te werk moet gaan. Heb lef en wees ondernemend! Ook als gemeente. Als kerk binnen je eigen muren blijven zitten en naar buiten roepen ‘Kom maar!’, werkt niet. Je moet de deur openzetten en zelf ook naar buiten treden. Ik benbewust een beetje naïef. We willen toch mensen bereiken? Nou, dat lukt het beste door een directe benadering. Ook in Peru.” Voor veel gemeenten is het niet makkelijk om ineens naar buiten te treden. Dat roept allerlei onzekerheden op. Maar daar moet je niet in blijven hangen. Als je niets onderneemt, bereik je ook niets.” Rosa heeft familie in Vriezenveen. De Hervormde Gemeente ondersteunt het zendelingsechtpaar (onlangs nog met een oliebollenactie die ruim 7200 euro opbracht). Ook de Hervormde Gemeente Emst geeft jaarlijks een grote bijdrage. Eind februari is de familie Geluk voor de tweede termijn teruggekeerd naar Peru.

Namibie

In een ander land, Namibie, hebben we contact met Willem-Henri en Ditteke den Hartog. Sinds 2008 zijn ze daar betrokken bij het coordineren van theologisch afstandsonderwijs. Ditteke werkt daar voor de ontwikkelingsorganisatie Imago Dei.

Paasgroetenactie St.Friedesstimme

Een steeds weerkerende actie is het met Pasen versturen van kaarten, Bijbels en lectuurpakketten van St.Friedensstimme. Deze Stichting staat al 35 jaar voor ondersteuning van christenen in de voormalige Sovjet-Unie bij hun evangelisatie- en zendingsactiviteiten. Zij stelt honderd evangelisten in staat om zich volledig aan evangelieverkondiging te wijden en voorziet hen van lectuur en middelen voor vervoer.

Najaarszendingscollecte

logo GZBOp 1 november 2015 is de GZBnajaarszendingscollecte. Doel dit jaar : Het Midden-Oosten. Hier maakt de kerk roerige tijden door. Christenen leven in voortdurende spanning en kerken worden in hun bestaansrecht bedreigd. Toch geven de gelovigen niet op, maar proberen ze juist vanuit hun minderheidspositie relevant te zijn. Mensen van buiten de kerk zien dit en zijn onder de indruk van de kracht die de kerk uitstraalt. De GZB(Gereformeerde Zendingsbond) bemoedigt en ondersteunt de bedreigde kerk bij haar rol in de samenleving.

 

Kaarten en postzegels

Kaarten en postzegels(ruim afscheuren) kunnen nog steeds worden ingeleverd achter in de kerk. Jaarlijks leveren die de zending zo’n 35.000 euro op, de moeite waard.

Vertellen en voorleven van de Goede Boodschap dichtbij huis

De leden van de christelijk gemeente van Loenen zijn gewone mensen die wonen in een gewoon dorp. Zij willen in Loenen ook iets laten horen en zien van hun geloof. Zij doen dat door heel gewoon en bescheiden aanwezig te zijn bij tal van activiteiten. Een speciale plaats nemen activiteiten in die worden georganiseerd vanuit en door de leden van de christelijke gemeente. We denken daarbij aan de Fancy-Fair waar heel veel mensen van de gemeente op een of andere manier hun steentje bijdragen. Wij vinden het ontzettend leuk dat veel inwoners van Loenen naar die markt komen en soms zomaar spontaan bij de heerlijk gebakken taart en de koffie in gesprek raken met mensen van de christelijke gemeente….zoals op zoveel plaatsen meer gedurende de gewone dagen van de week. De vraag blijft: waar maken christenen verschil ? Daar houdt de evangelisatiecommissie zich mee bezig.

We zijn ook aanwezig met een stand op de jaar- en curiosamarkt. Op die stand liggen bijbels, christelijke boeken(ook 2e hands) en cd’s. Je kunt een gesprekje aanknopen met diegenen die bij de stand staan….

Elk jaar is er een kerstzangdienst met prachtige liederen en orgelspel. Iedereen is daar welkom !

Gemeenteleden nemen rond Pasen, Pinksteren en Kerst een blad mee: Echo of Elisabethbode. Zij kunnen dit blad doorgeven aan buren of vrienden. In deze bladen wordt aandacht besteed aan de christelijke feestdagen.

 

Vakantie Bijbel Week voor kinderen

VBW_Team_2015Deze activiteit heeft een eigen uitgebreide en informatieve website met leuke foto’s over o.a. de laatste VBW. Wil je hier meer over weten moet je zeker eens kijken www.vbwloenen.nl