Missionair is moeilijk. Toch?

Geschreven op 30 januari 2018

Het woord missionair is voor veel mensen synoniem aan moeilijk. ‘Missionair werk is een moeilijke opdracht, een welhaast onmogelijke klus.’ Als ze dat met zoveel woorden zeggen, dan bedoelen ze eigenlijk twee dingen: (a) Ik zie er als een berg tegenop om anderen iets over het geloof in Jezus Christus te vertellen. Want, (b) je denkt toch zeker niet dat mensen luisteren, laat staan gehoor geven en daadwerkelijk tot geloof komen? Nu zal ik never beweren dat het delen van het geloof een makkie is. Zeker in deze tijd, waarin de ledenstatistiek van de kerk op zoveel plaatsen dieprode cijfers laat zien. God, kerk en geloof zijn voor veel landgenoten blinde vlekken, of op z’n best snel slinkende stipjes in de achteruitkijkspiegel.

In die schrale tijd zet ik me fulltime in voor missionair pionierswerk. Dagelijks ben ik in de weer met kerkvernieuwing. Samen met pioniers, die met volharding en creativiteit zoeken naar een nieuwe verwoording van het evangelie. Missionair werk is moeilijk ja, maar ook: mogelijk! Misschien is één van de belangrijkste eigenschappen van de mensen die ik ontmoet wel dat ze het willen en het ook proberen. De liefde van Christus maakt hen vindingrijk en zorgt ervoor dat ze het volhouden. Ze leggen contact en delen die liefde,in getuigenis en dienst.

En geloof het of niet, maar ik hoor wekelijks verhalen over mensen die interesse hebben voor zingeving en geloof. Over mensen die aanhaken bij een laagdrempelige bijbelklas of een Alphacursus. En over mensen die tot geloof komen. Blijkbaar wil God ook het pionieren gebruiken. De Geest zet mensen in beweging en brengt anderen op de weg van de navolging van Jezus. Elke keer weer vind ik het bijzonder te horen dat er nieuwe mensen in de lichtkring van het evangelie zijn gekomen. We verwonderen ons over mensen die zich overgeven aan Christus, gedoopt worden en voor de eerste keer in hun leven avondmaal vieren. Het lijkt wel Handelingen live. Maar het gebeurt ‘gewoon’ hier. Nog steeds.

Henk Boerman, coördinator IZB-Impact

Deze bijdrage is afkomstig uit ‘Vensters’, een bundel columns over de missionaire praktijk. Als u zich aanmeldt voor de digitale nieuwsbrief van de IZB via www.izb.nl, krijgt u de uitgave gratis toegestuurd. En u blijft op de hoogte van het missionaire werk. Als u niet beschikt over internet, stuur dan een berichtje naar IZB, Breestraat 59-61, 3811 BH Amersfoort.