Reizende tentoonstelling “Waarom schrijf je me niet” – Post uit de Vergetelheid

Geschreven op 5 juni 2016

De officiële opening van deze tentoonstelling vindt woensdag 8 juni 2016 om 16.00 uur plaats in de Grote Kerk van de Hervormde Gemeente, Dorpsstraat 49, Loenen en zal verricht worden door Pieter de Groene, loco-burgemeester van de gemeente Stichtse Vecht.

De ondertitel ‘Post uit de Vergetelheid’ zegt het al: het gaat over post, over brieven en kaarten uit getto’s en nazi-kampen. De tentoonstelling vertelt het verhaal van vervolging en vernietiging in de aanloop naar en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De poststukken zijn de sporen die mensen op hun reis hebben nagelaten.In de tentoonstelling en op de bijbehorende website worden drie mensen gevolgd vanaf hun leven voor de oorlog tot hun dood of bevrijding in de kampen. Bijzonder is dat hun persoonlijke geschiedenis aan de hand van brieven en dagboeken in filmpjes verteld wordt door drie mensen van ‘nu’. De tentoonstelling is vanaf 13.00 uur te bezichtigen.

PROGRAMMA

  • Sietze Landmeter

Welkomstwoord namens de Hervormde Gemeente.

  • Lotty Huffener-Veffer

Over de kindertransporten van 6 en 7 juni 1943 vanuit kamp Vught. Via Westerbork gaan de kinderen op 8 juni naar vernietigingskamp Sobibor. Bij de opening wordt een nieuw onderdeel van de tentoonstelling onthuld: het verhaal van de kindertransporten in brieven en kaarten.

  • Betty Schols-Meents

Op 11 juni 1941, precies 14 dagen na haar geboorte, wordt Betty’s vader Max Meents bij een razzia uit zijn huis weggehaald. De Nederlandse politie-agent voegt haar moeder toe: ‘Had je maar niet met een Jood moeten trouwen’. Max overleeft kamp Mauthausen niet. Betty, die in Maarssen woont, vertelt op scholen door het hele land haar verhaal. Zij trekt de lijn door naar het heden waar het vluchtelingen betreft. Niemand kan ervoor kiezen waar hij of zij geboren wordt. We kunnen wel kiezen hoe we met mensen en omstandigheden omgaan.

  • Muzikaal intermezzo

Michelle Huffener zingt ‘Schtill die nacht’, een Jiddisj verzetslied, en ‘Amsterdam huilt’.

  • Pieter de Groene, loco-burgemeester Stichtse Vecht, opent de tentoonstelling.

OPENSTELLING T/M 30 JULI

Elke woensdag- en zaterdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur.

Groepen en scholen op aanvraag: contactpersoon Sietze Landmeter, 0294-234 489.